Door zuinig te leven kunt u veel geld besparen. Geld waarmee u leuke dingen kunt doen. Op deze website kunt u gratis budget tips vinden waarop u kunt besparen !

| Bespaar | Meest Bekeken | Recent Toegevoegd | Best Gewaardeerd | Tips zoeken | Persberichten | Besparen Links | Contact |


Omschrijving: Spaarlampen
Datum: 9 January 2008
Door: Besparen
Aantal Keer gezien: 2864

Budget tip, consuminderen en/of milieu tip:

Steeds meer lijken de spaarlampen op gewone ouderwetse gloeilampen, met name de vorm, afmetingen, en licht sterkte. Deze spaarlampen verbruiken echter weinig energie, en hebben een veel langere levensduur vergeleken met de gloeilampen.

Spaarlampen zijn niet duurder dan gloeilampen, dit lijkt weliswaar wel zo als u kijkt in de winkel naar de verkoopprijs, maar laat u hierdoor niet afleiden! Door de levensduur van de spaarlamp en het lage energieverbruik kunt u per jaar (als u alle lampen vervangt) gemiddeld zo'n 80 euro besparen. Een spaarlamp gaat gemiddeld zo'n 7 8 jaar mee. Tel uit uw voordeel.

Een goede maatstaaf als u spaarlampen wilt kopen is dat u het aantal Watt van de gloeilamp door 4 moet delen. Dit staat dan gelijk aan de opbrengst van de spaarlamp. Stel dus dat u een gloeilamp van 60 Watt wilt vervangen, dan deelt u dit door 4 (uitkomst: 15 Watt) U kunt dus een spaarlamp kopen van 15 Watt, zo behoudt u uw lichtsterkte en bespaart u veel energie, en dus geld!

Nadelen aan een spaarlamp:

Een spaarlamp heeft vele voordelen wat betreft uw portemonnee, maar met deze zaken is het wel verstandig rekening mee te houden:

Een spaarlamp is in principe een omgebogen TL die in een gewone lampfitting past. Het is heel belangrijk om uw spaarlampen nadat ze kapot zijn in te leveren als klein chemisch afval. Dit omdat er kwikdamp in de lampen zit wat schadelijk is voor het milieu. Bekend is dat de kwikdamp die vrijkomt als een spaarlamp breekt zo laag is dat het niet schadelijk is voor de gezondheid.

Wel is aangeraden om meteen nadat een spaarlamp is gebroken te luchten om zo de kwikdamp te laten ontsnappen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Een gebroken spaarlamp is te vergelijken met bijvoorbeeld terpentine die u morst, dan moet u ook luchten. De kans dat een spaarlamp breekt is natuurlijk ook nihil aangezien een spaarlamp gemiddeld 7 8 jaar en dus wel een tijdje blijft hangen. Bovendien zijn er ook spaarlampen te koop met een speciale plastic coating waardoor de lamp onbreekbaar wordt.

Let er wel op als u een spaarlamp die gebroken is gaat opruimen dat u dit het beste doet door de kappotte stukjes op te vegen op een stukje papier met handschoenen aan en dit in een zakje doet. (dus ook de handschoenen en stukje papier) Vervolgens inleveren als klein chemisch afval aangezien een spaarlamp voor 90% gerecycled kan worden!

Let op: De kleine delen van de kapotte spaarlamp niet stofzuigen aangezien u dan de kwikdamp juist kunt verspreiden door het huis.

Veel aan en uitschakelen van een spaarlamp is zeer slecht voor de levensduur ervan, en daarom zijn deze lampen niet echt geschikt voor bijvoorbeeld de wc.

Bij spaarlampen kan het eventjes duren voor zij op volle lichtsterkte zijn.

Als u met goed beleid uw spaarlampen gebruikt dan is hier zeker veel geld in te besparen, en het milieu zal u er ook om danken. Als u nog geen spaarlampen heeft is het echter wel verstandig om eerst 1 spaarlamp te kopen en zo te bekijken of u de goede lichtsterkte, etc heeft. Ook zijn er verhalen over een verbod van gloeilampen, omdat de voordelen van spaarlampen veel sterker opwegen tegen die van gloeilampen als we kijken naar milieu, etc.

Geef deze tip een cijfer


  


Momenteel: 0 (gemiddeld)

 Voeg toe aan NUjij.nl
 Voeg toe aan eKudos
 Google Bladwijzers
 Tip MSNReporter

Stuur budget tip naar vriend(in)

Heeft u op/aanmerkingen, suggesties of toevoegingen op deze bespaar tip? Neem contact op met ons, vermeld hierbij ook de omschrijving van de bespaar tip.

Zoektags: Spaarlampen, verlichting, gloeilampen, peertjesenergieverbruik


Door: ledjeToegevoegd op Datum: 10/11/09
@peter Er is wel een led tv van philips geloof ik, deze led tv's zijn nu echter nog veel te duur, maar dat is met alles wat nieuw is. Wat led lampen betreft zijn deze, meestal de goedkope varianten, inderdaad in een koud en kil licht. Laat jij die nou net toevallig te pakken hebben.

Het is wel verstandig je eerst in leds te verdiepen voordat je een led lamp gaat kopen, maar dit geldt ook voor spaarlampen. Als je dit niet doet is de kans inderdaad erg groot dat je de verkeerde lamp te pakken krijgt. En laat het nou net zo wezen dat we altijd graag het goedkoopste willen hebben.

Zo wordt de lichtsterkte bijvoorbeeld in lumen uitgedrukt en heeft elke lichtkleur een eigen golflengte, geloof ik. Verder als je een fatsoenlijke led lamp zoekt, dan moet je niet kijken op een watt meer. Hoe meer watt hoe sterker het licht, over het algemeen. Maargoed het is in elk geval verstandig je eerst te orienteren op zoiets voordat je het gaat kopen.

En spaarlampen zijn inderdaad ondingen met het kwik bijvoorbeeld. Heel raar dat ook de overheid dit soort initiatieven voortrekt.

Door: PeterToegevoegd op Datum: 9/11/09
Dit jaar spaarlampen en ledlampen gekocht, bij elkaar een behoorlijk bedrag. Maar daarmee help ik het milieu, toch?
En ook mijn portemonnee, op den duur, toch??

Dat laatste klopt in elk geval niet, van de 4 spaarlampen ,philips a ca. Eur 9,00 per stuk, zijn er inmiddels 3 overleden. Vervangen kost Eur 25,00.
Achteraf hoor je anderen hier ook over en lees je dat spaarlampen niet geschikt zijn voor ruimten waar het licht vaak en uit wordt gedaan. Leuk, dat wordt er niet bij verteld en op de verpakking staat hier ook niets over vermeld.

Wanneer ik mijn elektra vergelijk met de die van vorig jaren (ik hou de stand al jaren per maanden bij), dan zit er niks tussen.
Ondertussen ben ik meer aanzienlijk geld kwijt aan materiaal vergeleken met gloeilampen.

De Led lampen (Eur 13 per stuk) hebben we maar weer terug in de doosjes gedaan. Reden: het is een raar soort licht, enigszins onnatuurlijk en nogal vermoeiend. Bovendien lijken het wel discolampen, wanneer iemand snel beweegt lijkt net net alsof hij/zij zich met een snel schokkende beweging verplaatst. Voorts valt de lichtopbrengst zwaar tegen en is het kil / onaangenaam.

Ik ben er klaar mee. Wij gaan weer over op gloeilampen.
Die kosten een fractie vergeleken met de LED en spaar c.q. kwiklampen, de lichtopbrengst is prima en bovendien naar keuze te dimmen. Mijn elektrameter merkt het ook niet.
De stroomslurpers hier in huis zijn de computers, TV, de vaatwasser, droger en wasmachine. Bestaan daar geen spaarlamp equivalenten van?

Door: Led LampenToegevoegd op Datum: 30/09/09
Spaarlampen zijn meer gemaakt voor ruimtes waar het licht langer brandt. Spaarlampen kunnen niet zo goed tegen kort gebruik, vooral niet als dit vaak gebeurt. En laat nou net de wc juist de eerste zijn waar je geen spaarlampen moet gebruiken.

Je kunt ook kiezen voor een led lamp. Is wat duurder maar dan heb je ook wat. Komt nog bij kijken dat een led lamp zich op langere termijn met gemak terugverdiend. Kan vaak tussen de 20.000/50.000 uur branden, misschien zelfs meer. Verbruikt nagenoeg geen stroom vergeleken met andere verlichting, etc, etc. Reken je voordeel maar uit.

Door: Van wijk Toegevoegd op Datum: 30/09/09
wat is de beste spaarlamp voor de wc

Door: HenkToegevoegd op Datum: 22/01/09
Let op gewone spaarlampen zijn niet geschikt om te gebruiken in combinatie met een dimmer,
Kijk dus bij het kopen altijd eerst of de spaarlamp geschikt is om te dimmen.
Tevens zul je de dimmer aan moeten passen aan het wattage welke je wil dimmen.

Door: AdminToegevoegd op Datum: 2/10/08
Mirjam, voor zover ik weet gaan spaarlampen niet samen met dimmers. Ik heb wel ooit gelezen dat er speciale dimmers zouden zijn voor spaarlampen, maar als je een normale dimmer gebruikt in combinatie met een spaarlamp dan gaat deze "flikkeren" vanwege te weinig spanning die erop zit. Hierdoor gaat een spaarlamp kapot, en neemt de levensduur ervan ook aanzienlijk af.

Door: mirjamToegevoegd op Datum: 2/10/08
ik heb dimmers gaat dat samen met spaarlampen


Geef een reactie op deze tip.
Klik voor een Printer vriendelijke versie

Sitemap